En busschaufför, en busschaufför.....

Idag var Olof på infoteket med sin bror och gjorde ett test för att se vad Olof tydligen egentligen ville bli i sitt liv.

 

Olof vill bli busschaufför, det har alltid varit hans högsta dröm.

 

Vad är en busschaufför enligt Wikipedia?


Busschaufför, bussförare, är en person som har till yrke att köra en buss. I början av 2000-talet har rån och våld mot busschaufförer, särskilt under sena turer på helgkvällar, uppmärksammats. På flera håll har tillstånd givits att placera in videokameror i bussarna för att filma eventuella rån. Även berusade busschaufförer har uppmärksammats, och alkolås har satts in i många bussar.


Vad gäller i Sverige då?


För att få vara busschaufför i Sverige krävs att man har D-körkort, så kallat busskörkort och från och med september 2008 även yrkeskompetensbevis. För att få ta yrkeskompetensbevis krävs i normalfallet en utbildning om minst 280 timmar samt godkänt prov på Vägverket. De som är över 23 år får göra en kortare utbildning om minst 140 h. De som är under 23 år som går den förkortade utbildningen får bara köra linjetrafik om linjens längd är högst 50 km.


På körprovet på Vägverket kan man välja att köra med automatväxlad eller manuellt växlad buss. Kör du med automatväxlad buss på provet kommer körkortet att begränsas till att endast gälla automatväxlade bussar. Körkortsutbildningen blir ofta kortare med automatväxlad buss och eftersom en stor andel av bussarna i Sverige är automatväxlade anser många bolag att det är onödigt att utbilda för manuellt växlade fordon.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0